Sport- en bewegingsleider

Opleidingsinformatie

Algemene informatie

Domein:
Subdomein:
Opleidingsduur: 2 jaar
Opleidingsniveau: Niveau 3
Opleidingskosten: Opleidingskosten
Leerweg: BOL: 2 jaar
Afdeling: Sport & Business
Locatie: Roosendaal

Opleidingsinformatie

Inhoud

In het begin van de studie ligt de nadruk op les- en leidinggeven, didactiek en pedagogiek. Je volgt de specialisatie fitness/fysieke training en daar komt de specialisatie in je eigen sport later bij. Later worden onderwerpen behandeld die meerwaarde hebben voor je sportieve ontwikkeling, zoals voeding, mediatraining, sponsoring en contracten.

Je leert verder tijdens de opleiding:

  • Verzorgen van trainingen/lessen
  • Coachen van deelnemers aan sport- en bewegingsactiviteiten
  • Organiseren van wedstrijden, toernooien, evenementen
  • Uitvoeren van organisatie- en professiegebonden taken
  • Aanbieden van sport- en bewegingsactiviteiten

Eisen

Dit zijn de minimale toelatingseisen:

  • Voldoende hoog sportniveau. Dit betekent dat je actief bent op het hoogste niveau in jouw sport en leeftijdsklasse.
  • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (voorheen lbo, vbo of mavo diploma), of
  • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) in eenzelfde beroep- of beroepencategorie, of
  • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen.

Meer informatie over het toelatingsrecht vind je hier.

Vervolg

Als afgestudeerde Sport & Coaching werk je als instructeur of (personal) trainer bij bijvoorbeeld een sportvereniging, sport- en bewegingscentrum, fitnesscentrum of buitensport-ondernemingen. Anderen werken bij de overheid (gemeente, buurtinstellingen) of bij bedrijven die sportactiviteiten organiseren zoals een vitaliteitsprogramma. Ook kun je ervoor kiezen om door te studeren. Kies bijvoorbeeld voor een sportieve hbo-opleiding!

Startmaand

1 september 2018

Lesmethode

Elke mbo-opleding bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en keuzedelen. Het basisdeel en het profieldeel vormen samen de kern van je opleiding, dat is het deel dat voor iedereen hetzelfde is en vaststaat. Een keuzedeel kies je hier zelf bij en is een plus bij je diploma. Voorbeelden van keuzedelen zijn topsportvaardigheden, ondernemerschap, sportspecialisaties, organisatie interne evenementen, Duits, sportmassage en doorstroom naar het hbo. Hiermee vergroot je je kansen op de arbeidsmarkt of voor het volgen van een vervolgopleiding.

Stage

-

Studievoortgang

De docenten van het Johan Cruyff College zijn sportminded en betrokken bij je sporten studieresultaten. De onderwerpen in het onderwijs hebben vaak te maken met sport. Dat maakt de studie extra aantrekkelijk voor sporters. De combinatie topsport en opleiding is pittig en vereist van jou een verantwoordelijke aanpak. Je moet goed plannen en intensief contact onderhouden met je opleiding. Met je studiecoach van het Johan Cruyff College bekijk je hoe je je trainingen en wedstrijden het best kunt combineren met de opleiding. Als je op trainingskamp bent kan je contact houden door middel van skype, mail of bellen.

Certificaten

-

Werkgebied

Als afgestudeerde Sport & Coaching werk je als instructeur of (personal) trainer bij bijvoorbeeld een sportvereniging, sport- en bewegingscentrum, fitnesscentrum of buitensport-ondernemingen. Anderen werken bij de overheid (gemeente, buurtinstellingen) of bij bedrijven die sportactiviteiten organiseren zoals een vitaliteitsprogramma. De doelgroepen lopen uiteen. Denk aan begeleiding van getalenteerde sporters die spelen op topsportniveau, mensen die gezonder of actiever willen leven of mensen met fysieke problemen die weer gezond willen worden.

Bijzonderheden

Sport je op hoog niveau en wil je daarnaast een mbo-opleiding volgen? Dat kan bij het Johan Cruyff College Roosendaal! Op het Johan Cruyff College volg je onderwijs samen met andere topsporters, afkomstig uit verschillende takken van sport. Je leert zo niet alleen met, maar ook van elkaar. In het studieprogramma houden we optimaal rekening met je sportieve verplichtingen, trainingen en wedstrijden. Daarnaast kun je de opleiding tijdens trainingskampen voortzetten met behulp van bijvoorbeeld internet, intranet en e-mail.

Kosten

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, dient lesgeld te betalen. Voor het schooljaar 2018-2019 is het lesgeld voor BOL studenten € 1.155,-

Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor (niet) opleiding gebonden leermiddelen.

Opleidingsgebonden kosten: 
Leerjaar 1: ca. € 205,-
Leerjaar 2: ca. € 6,-
Leerjaar 3: n.v.t.

Niet opleidingsgebonden kosten: 
Leerjaar 1: ca. € 295,-
Leerjaar 2: ca. € 250,-
Leerjaar 3: ca. € 250,-

Klik hier voor de gespecificeerde opleidingskosten. 

Let op: alle vermelde bedragen zijn gebaseerd op het prijspeil van het voorgaande schooljaar en dienen als richtlijn. 

Tegemoetkoming kosten leermiddelen

Er is een tijdelijke regeling die gezinnen ondersteunt bij de bekostiging van leermiddelen van hun kind. Het betreft hier studenten uit zogenaamde minimagezinnen.

Contact

Contactpersoon: Dhr. H. Kruis
E-mail: h.kruis@rocwb.nl

Competenties

-

Het beroep

aanmelden
Lijkt deze opleiding je wat?Schrijf je in!
Je kunt deze opleiding gaan volgen in de volgende uitstroomrichtingen:

Sport- en bewegingsleider

Crebo: 25415
Sport- en bewegingsleider De beroepstypering van de sport- en bewegingsleider komt overeen met de typering van de beroepengroep.

Contactformulier

* Gegevens zijn verplicht